Αρχική σελίδα » Έρευνα » Τρέχουσες Μελέτες

2013-2015: Ψυχοφυσιολογική Μελέτη Μελέτη Παιδιών με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), με Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού (ΔΦΑ) Υψηλής Λειτουργικότητας και/η Μαθησιακές Δυσκολίες, με Ψυχοφυσιολογικές Μεθόδους». Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση τριών επιπέδων λειτουργιών στα παιδιά με ΔΕΠΥ, ΔΦΑ και/ή μαθησιακές δυσκολίες: Α) η λεπτή κινητικότητα και η ύπαρξη ήπιων νευρολογικών σημείων, Β) η αντίληψη του χρόνου και Γ) η ικανότητα λογικής κρίσης και λήψης αποφάσεων με ψυχοφυσιολογικές δοκιμασίες. Οι δοκιμασίες που χρησιμοποιούνται είναι αντίστοιχα: 1. Δοκιμασία αποτίμησης κινητικών επιδόσεων με χρήση του λογισμικού IDEA σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. 2. Δοκιμασία διάκρισης ηχητικών διαστημάτων. Δοκιμασία αναπαραγωγής ρυθμού. 3. Σύστημα ελέγχου λογικής κρίσης με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Μελέτες σε εξέλιξη

1. Ενσυναίσθηση και Ηθική Κρίση σε παιδιά σχολικής ηλικίας με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και με Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού (ΔΦΑ) Υψηλής Λειτουργικότητας. Σχέση με βιοδείκτες.(Διδακτορική Διατριβή).

2. Μελέτη της Νευροβιολογίας της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) σε παιδιά και εφήβους. H μελέτη περιλαμβάνει υπολογισμό βιολογικών δεικτών που σχετίζονται με τη λειτουργία του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος και του κιρκάδιου ρυθμού έκκρισης της κορτιζόλης καθώς και της νευροβιολογικής απάντησης σε δοκιμασία στρες σε παιδιά με ΔΕΠΥ (Διδακτορική Διατριβή).

3. Εφαρμογή Πρωτοκόλλου Τροποποίησης του Τρόπου Ζωής σε Παιδιά και Εφήβους με Αυξημένο Σωματικό Βάρος: Συσχετίσεις με Βιοδείκτες και Παραμέτρους Σχετιζόμενες με το Στρες και Εκτίμηση της Κατάστασης Υγείας μέσω του Ευστασιομέτρου. Παρεμβατικό πρωτόκολλο αλλαγής του τρόπου ζωής σε παιδιά και εφήβους και συσχετίσεις με βιολογικούς και ψυχοκοινωνικούς δείκτες του στρες (Διδακτορική Διατριβή).

4. Ανίχνευση συμπτωματολογίας της νόσου NiemannPick τύπου C σε παιδιά με αναπτυξιακά και συμπεριφορικά προβλήματα με τη χρήση του Αλγορίθμου Κλινικής Υποψίας (Κλινική Μελέτη).

5. Αναπτυξιακά & Συμπεριφορικά Προβλήματα και η Απάντηση Στρες σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μητέρων με Περιγεννητικες Ψυχικες Διαταραχές (Συνεργασία με τη Μονάδα Ψυχικης Υγείας Γυναικών της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκομείο)

Πρόσκληση

Αγαπητοί γονείς,

           Ορισμένες φορές παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες, χαρακτηριστικά Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και παιδιά με στοιχεία Διαταραχών στο Φάσμα του Αυτισμού διαφοροποιούνται ως προς την αντίληψη των συναισθημάτων των άλλων καθώς και ως προς την συλλογιστική που ακολουθούν προκειμένου να πάρουν αποφάσεις ηθικού περιεχομένου. Η  διαφοροποίηση αυτή μετράται με ειδικές δοκιμασίες σε σχέση με την μέση φυσιολογική λειτουργία. Οι δοκιμασίες αυτές πραγματοποιούνται στη Μονάδα μας στα πλαίσια της αξιολογησης των παιδιών. Παράλληλα με την αξιολόγηση του παιδιού κρίνεται εξίσου σημαντική και αυτή της οικογένειας (γονείς, αδέρφια) δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει το περιβάλλον καθώς επίσης και του κοινού γενετικού υποβάθρου.

        Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά  προσεγγίζονται με ψυχοφυσιολογικές μεθόδους που εξετάζουν τρία επίπεδα λειτουργιών: Α.) Την αντίληψη των συναισθημάτων άλλων (ενσυναίσθηση) Β.) Την ηθική κρίση.

 Οι ψυχοφυσιολογικές δοκιμασίες που χρησιμοποιούνται είναι:

  1. Δοκιμασία ελέγχου ενσυναίσθησης και ηθικής κρίσης με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το παιδί καλείται να δηλώσει το συναίσθημά του παίρνοντας την θέση κάθε φορά διαφορετικού ήρωα σε γνωστούς μύθους του Αισώπου.
  2. Δοκιμασία αναγνώρισης συναισθημάτων σε πρόσωπα. Το παιδί καλείται να αναγνωρίσει το συναίσθημα που αποτυπώνεται σε φωτογραφίες προσώπων καθώς προβάλλονται στην οθόνη υπολογιστή

Συγχρόνως με τις παραπάνω δοκιμασίες γίνεται ηλεκτροεγκεφαλογραφική καταγραφή με χρήση ασύρματου ηλεκτροεγκεφαλογράφου.

Επιπλέον, γίνεται πλήρης μαθησιακή αξιολόγηση από εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής καθώς και εκτίμηση του νοητικού πηλίκου (IQ test) από ειδικό ψυχολόγο.

Τα παιδιά και οι γονείς συμπληρώνουν ερωτηματολόγια αξιολόγησης προσωπικότητας, συναισθηματικής κατάστασης και ενσυναίσθησης.

Οι ψυχοφυσιολογικές δοκιμασίες συμπληρώνονται από αιμοληψία και λήψη σιέλου για πλήρη εργαστηριακό έλεγχο συμπεριλαμβανομένων βιοδεικτών του στρες καθώς και από μέτρηση κορτιζόλης τρίχας. Η μελέτη των παραπάνω βιοδεικτών καθώς και η αναζήτηση νέων έχει ως στόχο την πιο έγκαιρη διάγνωση καθώς και την αναζήτηση εξατομικευμένων θεραπειών.

Η συμμετοχή είναι εθελοντική και πιθανή αποχώρηση μου από το σύνολο ή μέρος της μελέτης σε οποιαδήποτε φάση της δεν θα έχει επιπτώσεις στην μελλοντική παρακολούθηση του παιδιού. Τα προσωπικά στοιχεία θα παραμείνουν απόρρητα. Η συμμετοχή δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση και καμία επίπτωση στην υγεία του παιδιού.